Mikä on alennuskoodi ja miten niitä käytetään?
Alennuskoodit ovat tulleet viime vuosina hyvin suosituksi sähköisessä kaupassa. Alennuskoodit eivät kuitenkaan ole mikään uusi keksintö. Ne ovat vain alennuskuponkien nykyaikainen versio. Ensimmäinen tunnettu alennuskuponkien käyttäjä oli yhdysvaltalainen Coca-Cola Company, joka vuonna 1888 keksi miten juoman tunnettavuutta voitiin levittää jakelemalla ilmaiseen lasilliseen oikeuttavia kuponkeja. Tämä osoittautuikin tehokkaaksi markkinointikeinoksi, ja vuoteen 1895 mennessä yritys oli levinnyt jo kaikkiin Yhdysvaltain osavaltoihin. Nykypäivänä alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta ovat monella tavalla tehokas tapa lisätä tuotteen tai palvelun tunnettavuutta sekä tutkia eri markkinointikanavien ja markkinointimenetelmien tehokkuutta.
Alennuskoodit osana markkinointia
Alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta ovat tehokkaita vain silloin kun asiakkaat löytävät ne ja käyttävät niitä. Sähköisen kaupan järjestelmät on rakennettava niin, että niissä on selkeästi nähtävillä paikka johon asiakkaat voivat alennuskoodin syöttää. Alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta voidaan jakaa normaalin markkinointiviestinnän keinoin. Niitä voidaan antaa perinteisissä lehti-ilmoituksissa, netti-ilmoituksissa sekä suoramarkkinoinnissa kuten kirjeitse, sähköpostitse ja tekstiviesteillä. Myös sosiaalisen median kuten Facebookin kautta voi levittää alennuskoodeja. Tehokas tapa saada asiakkaat palaamaan on lähettää tilausten mukana alennuskoodeja, joita asiakkaat voivat käyttää seuraavan kerran nettikaupassa ostoksia tehdessä. Netissä on myös olemassa hakukoneita, joita kuluttajat voivat käyttää alennuskoodeja hakeakseen. Näistä hakukoneista on kauppiaille hyötyä sikäli, että ne auttavat saamaan nettikaupan asiakkaiksi sellaisia kuluttajia jotka kauppaa eivät muuten löytäisi.
Alennuskoodit lisäävät tunnettavuutta ja asiakasuskollisuutta
Alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta auttavat lisäämään liikkeen tunnettavuutta. Nykypäivän kuluttaja on alttiina suurelle määrälle markkinointiviestintää, ja pelkkä yrityksen nimi mainonnassa jää harvoin mieleen. Mainoksessa oleva alennuskoodi sen sijaan herättää asiakkaan mielenkiinnon, ja saa hänet tutustumaan verkkokauppaan tarkemmin. Näin alennuskoodi toimii kuten lehdessä tai mainoslehtisessä oleva kuponki: se saa asiakkaan huomaamaan liikkeen olemassaolon, ja lupaus alennuksesta houkuttaa vierailemaan liikkeessä. Ostosten mukana toimitettavat alennuskoodit taas houkuttelevat asiakkaan palaamaan nettikauppaan ostoksille.
Alennuskoodit kohdistavat markkinoinnin tehokkaasti
Alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta auttavat kohdistamaan markkinointitoimenpiteitä tietyille ryhmille. Jos vaikkapa vaatteiden nettikauppa haluaa lisää miehiä asiakkaikseen, on tehokas tapa jakaa alennuskoodeja miesten suosimassa mediassa, kuten vaikkapa autolehdissä ja niiden nettisivuilla. Näin miehet huomaavat nettikaupan, jonka olemassaolosta he eivät aiemmin edes tienneet, ja alennuslupaus houkuttaa heitä tutustumaan kaupan valikoimaan tarkemmin.
Alennuskoodit houkuttelevat hintatietoisia kuluttajia
Jo varhain huomattiin alennuskuponkien olevan tehokas tapa tutkia kuluttajien herkkyyttä tuotteen hinnalle. Alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta tarjoavatkin nykyaikaisen ja erittäin tehokkaan tavan tutkia markkinoiden hintaherkkyyttä. Jos tietylle tuotteelle annettu alennuskoodi lisää myyntiä merkittävästi, voidaan tuote katsoa hintaherkäksi. Lisäksi alennuskoodi tekee hinnoittelusta joustavampaa: saman tuotteen perushinta voidaan pitää korkeampana sellaisille asiakkaille, joille hinta ei ole keskeinen valintatekijä, kun taas tarkkaan valittuihin markkinointikanaviin jaetuilla alennuskoodeilla voidaan houkutella hintatietoisempia kuluttajia.
Alennuskoodit kertovat mikä markkinointikanava on tehokkain
Markkinoinnin tuloksellisuuden mittaaminen on aina ollut ongelmallista, sillä on vaikea tietää mikä mainos lopulta houkutteli kuluttajan ostoksille. Alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta tarjoavat tähän ongelmaan ratkaisun. Samalle tuotteelle voidaan asettaa eri alennuskoodeja, joita levitetään eri medioiden kautta. Jos esimerkiksi Facebookissa annettu alennuskoodi tuo nettikauppaan eniten asiakkaita, voidaan todeta Facebookin olleen tässä tapauksessa tehokkain markkinointikanava.
Muita vinkkejä alennuskoodien käyttöön
Edellä on mainittu alennuskoodien leviävän nopeasti netin kautta sellaisillekin asiakasryhmille, joille niitä ei oltu alunperin suunnattu. Alennuskoodit kauppiaiden näkökulmasta onkin hyvä rajoittaa olemaan voimassa vain tietyn, lyhyehkön ajanjakson. Lisäksi lyhyt voimassaoloaika, joka on selkeästi kerrottu markkinointiviestissä, hoputtaa asiakkaita ostoksille.
Mikä on diili ja miten sitä käytetään
Diilit ovat nettikaupoissa myytäviä erikoistarjouksia. Näiden hinnat saattavat olla jopa 70-80 prosenttia alennettuja. Näin diilit ovat eräänlaista alennusmyyntiä, mutta yksittäinen diili toteutuu vain mikäli riittävän suuri määrä asiakkaita päättää ostaa sen. Täten diilit voidaan nähdä eräänlaisena tukkumyyntinä, ja suuret myyntimäärät selittävät sen miksi tavaroiden ja palveluiden myyjät ovat valmiita antamaan näin suuria alennuksia. Diilejä on saatavilla monista eri tuotteista ja palveluista. Alan uranuurtaja on yhdysvaltalainen Groupon, joka aloitti diilitoiminnan vuonna 2008. Sittemmin alalle on tullut monia muita toimijoita useissa eri maissa. Diileille on eri maissa eri nimiä, kuten esimerkiksi ”ostoskerho.” Suomessa nimitys diili tulee alkuperäisestä englannin sanasta deal.
Miten diilit toimivat?
Diilin täytyy toteutuakseen houkutella tietty vähimmäismäärä asiakkaita. Kun diili avautuu diilipalvelun nettisivuilla, voi diilin alaista tuotetta tai palvelua ostaa. Mutta diili toteutuu vasta sitten kun tarvittava määrä asiakkaita on sen ostanut. Diilit ovat yleensä voimassa vain muutaman päivän, jotta asiakkaat ymmärtäisivät tehdä ostopäätöksen mahdollisimman nopeasti. Mikäli diiliin ei saada tarpeeksi asiakkaita, katsotaan diili peruuntuneeksi, ja diilin jo ostaneilta ei veloiteta mitään. Diilin toteutuessa saa asiakas koodin, joka pitää esittää yrityksessä, joka myy diilin alaista tuotetta tai palvelua.
Miten diilin toteutumista voi edistää?
Joukkovoima on keskeisessä osassa diilipalveluissa. Täten kukin diilipalvelun käyttäjä voi levittää tietoa diilistä omassa verkostossaan. Useimmissa diilipalveluissa on valmiina linkit, joiden avulla voi postata diilistä Facebookissa, Twitterissä, tai lähettää diilistä sähköpostilla tietoa kavereille joita sen voi olettaa kiinnostavan. Näin voi kukin asiakas yrittää kerätä mahdollisimman paljon tuttuja samaan diiliin sen toteutumista edistääkseen. Mikäli asiakkaan kaverikin päättää ostaa diilin ja se toteutuu, antavat useimmat diilipalvelut tästä palkinnon asiakkaalle. Tämä palkinto voi olla vaikka muutamien eurojen hyvitys seuraavasta diiliostoksesta.
Mitä kaikkea diileillä myydään?
Diilit koskevat enimmäkseen paikallisia palveluita. Niillä voi saada merkittäviä alennuksia normaalihinnoista. Tyypillisiä diilien kohteita ovat mm. ravintolat, kauneushoitolat ja urheilulaitokset. Diilit voivat sisältää esimerkiksi tietyn aterian, viinin, tai kauneushoidon. Samoin diilit voivat tarjota merkittävää alennusta vaikkapa kuntosalin kausikortista. Tavaroiden diilit ovat yleensä lahjakorttien muodossa. Diileinä voidaan esimerkiksi myydä tiettyyn verkkokauppaan lahjakortteja vain pienellä osalla niiden arvosta. 20 euron arvoinen lahjakortti voi maksaa diilipalvelussa vain 10 euroa. Myös matkailupalveluita myydään diileinä.
Mistä diilit löytyvät?
Kaupankäynti diileillä on keskittynyt näihin erikoistuneisiin nettisivustoihin. Näistä tunnetuin on Groupon, joka Suomessa tunnettiin ennen nimellä CityDeal. Muita Suomessa toimivia diilipalveluita ovat mm. Offerium, Kimppadiili, Facediili ja Waucher. Alennus.fi on rakennettu siten, että sen on mahdollista koota diilipalvelut yhteen, mikä tarjoaa käyttäjälle entistä paremman mahdollisuuden löytää huippudiili juuri hänen asuinalueeltaan.
Mitä hyötyjä diilit tarjoavat yrityksille?
Yrityksille diilit voivat olla tehokas tapa tehdä itseään tunnetuksi uusien asiakkaiden parissa. Esimerkiksi 20 euron lahjakorttien myyminen 10 eurolla voi tuoda verkkokauppaan paljon uutta liikennettä, ja useimmat kävijät päätyvät ostamaan verkkokaupasta tuotteita paljon suuremmalla rahamäärällä kuin tuo 10 euroa. Diilit noudattavat toimintalogiikkaa, joka hyödyttää yhtä lailla yritystä kuin asiakastakin. Asiakas joka on kiinnostunut diilistä, toivoo mahdollisimman monen muunkin kiinnostuvat siitä, jotta diili toteutuisi. Näin asiakas tekee kaikkensa saadakseen muita ostajia diilille, ja näin saadut ostajat tekevät samoin omassa verkostossaan. Tällä tavalla diilit auttavat yrityksiä saamaan paljon asiakkaita yhdellä kertaa, ja asiakkaita saamaan tavaroita ja palveluita hyvin halvalla. Joukkovoimasta hyötyvät sekä yritykset että asiakkaat. Yrityksille diilit ovat myös tapa kohdentaa markkinointia tehokkaasti. Diilit on niitä tarjoavilla nettisivuilla enimmäkseen järjestetty paikkakunnittain, joten yritykset voivat näin tehokkaasti lisätä tunnettavuuttaan paikallisesti.